Skudeneshavn

Små pittoreske byer med hvit trehusbebyggelse, forbindes først og fremst med Sørlandet. Men kanskje er det sånn at den vakreste av dem alle ligger her på Karmøy. Det får du være med på å bedømme selv. Bebyggelsen i Skudeneshavn er særpreget og unik, og er derfor på Riksantikvarens eksklusive liste over fredete kulturmiljøer.

Det var sildefisket og seilskutetiden på 1800-tallet som skapte Skudeneshavn. Rundt 1860 hadde byen ca. 1200 innbyggere.

Kanskje det mest bemerkelsesverdige med Skudeneshavn, er at når vi rusler inn i de smale gatene i gamlebyen så senkes skuldrene, og vi kan ane at en gang gikk litt tiden litt saktere enn det den gjør i dag.

Her finner du den idylliske Søragadå i gamlebyen, den fine båthavna, koselige små kaféer, gallerier, parken og mye mer.

Gamlebyen med Søragadå

Gamle Skudeneshavn er et av Norges best bevarte kystbymiljø. Hovedpulsåra i gamlebyen er Søragadå. Den svinger seg mellom de særpregede hvite husene i empirestil med frodige hager, som avgrenses med hvite stakittgjerder ut mot gata.

På grunn av denne godt bevarte gamlebyen, er Skudeneshavn en av Rogalands mest besøkte severdigheter.

Du vil nok forstå hvorfor, om du tar turen!

Klikk for å se på google maps

Parken i gamlebyen

I enden av Søragadå ønsker Gallionsfiguren Damå deg inn i Parken.

Parken ble opparbeidet på begynnelsen av 1900-tallet. Parken er en idyllisk oase.

Her finner du steinen som ser ut som den har ramlet ned fra månen, altså Månesteinen. Den har trolig kommet med isen og kan være så gammel som 800 millioner år!

Fra parken kan du ta turen til flere utsiktspunkter.

Klikk for å se på google maps

Havna med seilskutehistorie

Skudeneshavn kalles seilskutebyen fordi den vokste fram under sildefisket og seilskutetiden på 1800-tallet. Rundt 1870 var det cirka 75 seilskuter fra Skudeneshavn i utenriksfart. Dette skyldtes sildeeksporten, blant annet til Riga.

Den tiden på året som kanskje kan minne mest om denne hektiske havneaktiviteten, er begynnelsen på juli hvert år, når Skudefestivalen arrangeres. Da inntar flotte gamle treskuter og mer moderne båter havna.

Klikk for å se på google maps

Skudefestivalen

Skudefestivalen er en kystfestival som arrangeres den første helgen i juli hvert år. Den første ble arrangert i 1994. Festivalen samler ca 35 000 besøkende og 500-600 båter i løpet av festivaldagene.

Festivalen er blitt en av Norges største kystfestivaler, og her vil du finne  båter i alle kategorier, trebåter, veteranbåter, lystbåter, småbåter og seilskuter. I tillegg er det et stort festivalmarked og et bredt kulturtilbud med bl.a. konserter og kunstutstillinger.

Klikk for å se på google maps

Skudeneshavn fritidspark

Har du aktive barn som liker å klatre, balansere og slenge seg i tau, kan Skudeneshavn fritidspark, også kalt «Tarzanparken», være et sted å besøke. Her finner du noe for enhver smak. En scene for den som vil opptre eller danse. Instrumenter med gøyale lyder, hoppe paradis og ulike ballspill for å nevne enda flere kjekke leker. Trehytten mellom trærne frister gjerne de yngste og for ikke å glemme alle de store gummidekkene som en både kan gjemme seg i og klatre på. Tror nok det er lurt å sette av litt tid når du først tar barna med hit.

Klikk for å se på google maps