Historiske Avaldsnes

Er du glad i historie og ønsker å gå i fotsporene til Harald Hårfagre og andre vikinger?

Da er Avaldsnes et spennende sted å besøke. Historiske Avaldsnes ligger en halvtimes kjøring (24 km) fra campingen, nord på øya.

Her finner du den 750 år gamle Olavskirken, gravhauger helt tilbake til bronsealderen, Nordvegen historiesenter som formidler historien om dette maktsenteret og Vikinggården som på en levende måte formidler vikinghistorien.

Historikere forteller at ingen andre steder i Norge, kan vise til liknende funn som vitner om et sammenhengende maktsenter gjennom så mange tidsepoker, som Avaldsnes. Funnene strekker seg fra bronsealder til middelalder, og omfatter blant annet imponerende gravhauger. Bakgrunnen for at Avaldsnes ble et maktsenter, var den strategiske plasseringen ved sundet, som gjorde det til et egnet sted for kontroll av skipstrafikken og innkreving av skatter. Sundet het tidligere Nordvegen, og var det som gav navnet til Norge.

Harald Hårfagre, som samlet Norge til ett rike, la hovedgården sin her etter slaget i Hafrsfjord.

Olavskirken

Olavskirken, som ble bygget på 1200-tallet av Håkon Håkonsson, og var en del av kongsgårdanlegget, ruver i landskapet og minner oss om Avaldsnes sin storhetstid som maktsenter.

Den høye bautasteien som nesten berører veggen, heter Marias synål. Den har blitt berømt på grunn av sagnet som sier at den dagen den berører veggen vil det bli dommedag. Noe som har gjort at prester i tidligere tider, klatret opp for å hugge av steinen i ly av nattemørket.

Klikk for å se på google maps

Nordvegen historiesenter

Nordvegen Historiesenter ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Av hensyn til Olavskirken, kulturminnene og det historiske landskapet, er det meste av bygget lagt under bakken. Bare fasaden mot Karmsundet og inngangspartiet er synlig.

Her er det Harald Hårfagre, som samlet Norge til ett rike og gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete, som er veiviseren vår. Han presenterer en historie som strekker seg over 3500 år. Her kan du betale for en spennende guidet omvisning.

Klikk for å se på google maps

Kongshallen fra middelalderen

I forbindelse med kongsgårdprosjektet som startet med utgravinger i 2009 ved kirken, ble det gjort et sensasjonelt utgravingsfunn.

Man har lenge trodd at det har ligget en kongsgård fra middelalderen her på Avaldsnes, og i utgravningene ble det funnet  ruiner av en kongshall i stein fra denne tidsepoken. Sammen med Olavskirken, skal den restaurerte middelalderruinen bli sentrale elementer i en planlagt  middelalderpark.

Klikk for å se på google maps

Vikinggården

Vikinggården ligger på Bukkøy, nedenfor middelalderkirken. Den består av flere rekonstruerte hus, som langhus, gropehus, rundhus og et stort naust.

Her kan du lære om vikingenes byggetradisjoner og hvordan de levde. Sommerstid kan du delta i ulike aktiviteter og treffe vikingkrigere og husfruer. Det er åpent fra 19. juni til 13. august, alle dager fra 12.00 -16.30

Årlig, første uka i juni, arrangeres Vikingfestivalen her.

Klikk for å se på google maps

Vikingfestivalen

Hvert år i juni inviterer Karmøy til Vestlandets største vikingfestival på vikinggarden på Avaldsnes. Festivalen samler «vikinger» fra hele Europa.

Festivalen er fullspekket av opplevelser for store og små. Her er det et stort vikingmarked som gir de besøkende et autentisk innblikk i håndverk og mat fra vikingtiden. De populære kampshowene settes opp til fastsatte tider, for mange skuelystne.

Vikingfestivalen på Avaldsnes blir alltid avholdt den første hele uken i juni.

Klikk for å se på google maps